Uit het archief van een Voorschotense brandweerman.
06 juli 2008De heer Frans Oorschot, zoon van een overleden oud brandweer vrijwilliger genaamd W.J. Oorschot (Wim), mailde mij (de webmaster) enige tijd geleden of ik interesse had in oude foto’s over de brandweer van Voorschoten. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen en zo kwam ik in het bezit van diverse foto’s en documenten van deze oud ondercommandant.
In 1941 kwam Wim Oorschot bij de vrijwillige brandweer. Door zich aan te melden werd hij vrijgesteld van de werkplicht (arbeidseinzats) in Duitsland. Toen natuurlijk een heel andere organisatie (Bescherming Bevolking) als tegenwoordig. Men kwam toen uit alle beroepsgroepen die in Voorschoten aanwezig waren, zo ook Wim Oorschot. Hij woonde destijds aan de Voorstraat 4, vlak om de hoek bij de brandweerkazerne die gelegen was aan de Molenlaan. Zodoende was hij altijd snel aan de kazerne.
Die snelheid werd mede mogelijk gemaakt door zijn vrouw en kinderen. In de gang, net als bij alle andere brandweerlieden, hing een levensgrote alarmbel die bediend werd vanuit het politiebureau aan de Leidseweg. Als dat apparaat afging haalde een van de kinderen de fiets van pa uit de schuur, een ander haalde zijn laarzen op. Hijzelf trok met hulp zijn jas en broek aan. Op de stoep werd hij in zijn laarzen geholpen en kon direct op zijn fiets stappen.
Menig grote brand heeft hij meegemaakt. Neem bijvoorbeeld de dekenfabriek aan de Woelwijklaan, het Marine Opkomst Centrum (de huidige locatie van gemeentewerken), de brand in Nieuw Voordorp, de woningbrand aan de Handellaan, en vele anderen. Van deze branden treft u enkele foto’s aan.
Op zaterdag 3 maart 1945 rukte de Voorschotense brandweer uit met één brandweerwagen, waarvoor zij nog benzine hadden, naar het door een bombardement getroffen Bezuidenhout in Den Haag. Bij het Eiland van Ome Niek werden zij beschoten door een Engelse jager. De kogels vlogen om hun oren en hoorden zij afketsen op de Straatweg. Na enig overleg besloten zij terug te keren naar de kazerne.
Ook bij de brand in de Sikkens verffabriek te Sassenheim op 8 maart 1968 was hij met de Voorschotense brandweer aanwezig. Die brand duurde een nacht en een dag.
Ook bij het 12,5 jarig jubileum werd vroeger uitgebreid stil gestaan. Op 18 januari 1954 was Wim Oorschot samen met 3 andere vrijwilligers waaronder oud commandant Jo Lekkerkerker 12,5 jaar vrijwillig brandweerman. De burgemeester kwam dan ook de benodigde versierselen bij de jubilarissen opspelden. Iets wat tegenwoordig nog steeds gebeurt want burgemeesters zijn trots op hun vrijwilligers.
De vrijwilligers van Voorschoten waren in vroeger jaren berucht om hun prestaties bij brandweerwedstrijden. In de periode van Jo Lekkerkerker en Wim Oorschot zijn door het hele land de nodige prijzen weg gehaald. De prijzen pronken nog steeds in een kast die achter de trap in de kazerne hangt. De brandweerkorpsen in de omliggende gemeenten waren daar wat jaloers op. Zo kwam het dat Wim Oorschot daarin les ging geven aan o.a. de korpsen in Oegstgeest en Rijnsburg.
Op 25 september 1981 kwam na 40 jaar brandweerervaring een eind aan het vrijwilliger zijn. Hiervoor werd hij onderscheiden door oud brandweercommandant Jaap Herpst met de medaille en oorkonde voor 40 jarige dienst. Tevens kreeg hij uit handen van oud burgemeester Cannegieter bij deze gelegenheid de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
BRON: F. Oorschot.
Doneer aan het brandweermuseum
Scan de QR-code of
klik hier om te doneren