Stichting 'Spuit 41' Voorschoten

Zoeken

Vooroordelen

04 oktober 2007

Scholen hebben een grote aantrekkingskracht op vandalen. Ze zijn een makkelijk doelwit omdat er alleen op vaste tijden iemand is of er is vaak niemand aanwezig zoals in de schoolvakanties.

Als er dan brand gesticht was, werd er direct naar vandalen, in de vorm van jeugd, in de leeftijd van 15 tot 20 jaar gewezen. Dat gebeurde ook op zaterdag 9 juni 1984 waarbij brand in een kleuterschool aan de Sixlaan was gesticht. Tijdens de brand was dat ook hier het geval. Ik heb zelf gehoord dat de leiding van de school op de vandalen liepen te mopperen en zoals later bleek had de pers dit ook gehoord.
Later bleek dat de daders, twee kleuters van de school te zijn zoals u in onderstaand artikel kunt lezen.
Hier ziet u een foto van de nabluswerkzaamheden in de school.

Sinds die tijd ben ik voorzichtiger geworden met het opperen, wat de oorzaak of wie de veroorzaker van een voorval kan zijn.

Nico van de Marel, oud korpslid.

Kleuterschool Boschgeest door brandstichting ten onder

De Openbare Boschgeest kleuterschool is afgelopen zaterdag volledig uitgebrand. De brand is opzettelijk aangestoken. De schade bedraagt volgens de hoofdleidster mevrouw Leeuwenburgh zeker 10.000,= gulden en daarbij komt dan nog het hele meubilair.

Dat er vandalen aan het werk zijn geweest, staat vast. De vrijdagmiddag ervoor was er al ingebroken. De Leidster, die gewaarschuwd werd door twee kleuters ("Juf, er is een ruit ingegooid") trof in haar school een onbeschrijflijke ravage aan. Speelgoed was naar buiten gegooid, de telefoon was vernield, er was met materialen en met verf door het lokaal gesmeten.

De politie werd onmiddellijk gewaarschuwd en nog diezelfde avond is er een nieuwe ruit ingezet. Zaterdagochtend tegen 12 uur werd ze opnieuw door het leerlingetje geroepen, maar nu voor brand.
Het vuur, dat op 2 of 3 plaatsen was aangestoken had al om zich heen gegrepen en de ijlings gewaarschuwde brandweer kon niet veel meer redden.
De nieuw ingezette ruit bleek te zijn verwijderd en voordat de brand was aangestoken had men nog een ravage aangericht. Speelgoed was opnieuw naar buiten gesmeten en de muren waren met verf beklad. De reactie van mevrouw Leeuwenburgh is er vooral één van verbijstering. "Hoe kunnen mensen zoiets doen", zegt ze, "we zijn er kapot van".
Behalve materiële schade is er nog het verlies van onvervangbare zaken zoals de werkstukjes van de kleuters en de persoonlijke dagboekjes die voor ieder kind afzonderlijk werd bijgehouden.

Het is nog niet bekend wat de kleuterschool - die na de zomervakantie zou verhuizen, naar de Elkerlycschool - deze week gaat doen. "De dinsdag na pinksteren hadden we een schoolreisje gepland en dat gaat gewoon door", vertelt mevrouw Leeuwenburgh.
Haar gymlokaal, een grote salonwagen naast haar school, had ze enkele maanden geleden nog afgestaan aan peuterspeelzaal "De Boschfluiters", die op 1 april samen met buurthuis Bloemenwijk, getroffen was door een waarschijnlijk ook opzettelijk aangestoken brand.

Ze denkt er niet aan om deze salonwagen terug te vragen. "Ik ga niet alle peuters duperen, omdat ik nu zelf gedupeerd ben", zegt Leeuwenburgh beslist.
"Misschien kunnen we een lokaaltje van de bisschop Bekker kleuterschool betrekken. Dan kunnen onze kleuters nog onze eigen speelplein, zandbak en grasveld blijven gebruiken". De Bisschop Bekker kleuterschool staat vlak bij de Boschgeest kleuterschool.

Deze oplossing zou ook het beste zijn voor de kleuters, die deze afschuwelijke gebeurtenis ook moeten verwerken vindt mevrouw Leeuwenburgh.

Kleuterwerk

VOORSCHOTEN - De brand blijkt te zijn aangestoken door twee kleuters van respectievelijk 5 en 6 jaar oud.

Toen de politie diezelfde zaterdag rondreed in de omgeving van de verwoeste kleuterschool trokken twee jochies met verf in hun haar en op hun kleren de aandacht.
Ze liepen huilend weg toen de politiemannen enkele vragen stelden. De politie heeft daarop de ouders van deze kinderen gewaarschuwd en deze zijn met hun kinderen naar het bureau gekomen. Daar bleek dat zij inderdaad de brand hadden aangestoken.

"Strafrechterlijk kun je tegen kleine kinderen uiteraard niets doen, zegt een woordvoerder van de politie, de ouders zijn aansprakelijk voor de schade". De ouders zijn verzekerd. Op dit moment is verder niets bekend.

BRON: Groot Voorschoten, 13 juni 1984.

Jongetjes steken school in brand

Zaterdagmorgen werd de kleuterschool Boschgeest aan de Sixlaan voor een deel in de as gelegd. Om tien voor twaalf was de brandweer ter plaatse en een kwartier later hadden de spuitgasten de brand al onder controle. Er kon echter niet voorkomen worden, dat de school zéér ernstig beschadigde. In de directe omgeving van de school, vlakbij het kortgeleden afgebrande buurthuis, liepen jongetjes rond, die verf aan hun kleren hadden. Daarnaast werden er lege verfblikken gevonden. Dat waren genoeg aanwijzingen voor de politie om de jongetjes eens aan de tand te voelen. In het bijzijn van de ouders bekenden zij de brand te hebben aangestoken. Het ging om twee Voorschotense knulletjes van 5 en 6 jaar.

De dag ervoor waren zij ook al in de school geweest, maar toen bleef het bij enkele vernielingen. Zaterdag evenwel staken zij een gordijn en een bak met papier in brand. Dat had tot gevolg dat de school bijna geheel afbrande.

BRON: Alleman, 14 juni 2007

  • Van Rijs
  • Hameetman verzekeringen
  • Toncar
  • Notaris Pérez
  • RoyalPrint
  • Heijmans
  • Valk Hotel De Gouden Leeuw
  • Auto Schilthuizen
  • Freek van Os
  • Gebr. de Graaff Trappenmakers
  • Hema
  • Watersportvereniging Voorschoten
  • De Kock Raamfolie
  • Snackbar Centrum
  • Het Wapen van Voorschoten
  • Ziegler
  • Pretec Precisietechniek
  • Rotary Club Voorschoten-Leidschendam
  • G.J. Kriek
  • Klink Car Cleaning