Stichting 'Spuit 41' Voorschoten

Zoeken

Bezoek brandweermuseum Hellevoetsluis

19 oktober 2021

Na een dikke 1,5 jaar was het weer eens mogelijk om met een groter gezelschap zoals de vrijwilligers groep van het brandweermuseum iets te ondernemen zonder al te veel poes pas. De tijd die achter ons ligt was er een waar wij zelf ook niet veel konden en mochten doen vanwege de Corona.
Maar wat in het vat zit, verzuurd niet luidt het gezegde. Dus een gezamenlijk uitje naar het voormalige Nationaal brandweermuseum te Hellevoetsluis vond dan eindelijk plaats op zaterdag 16 oktober.

Eenmaal aangekomen werden wij ontvangen door de vrijwilligers van dat brandweermuseum. Het is geen nationaal museum meer omdat dit te maken heeft met het beheer van de collectie. Het is nu bekend onder de naam brandweermuseum Hellevoetsluis.
Peter was onze rondleider deze ochtend. Geen brandweerman maar wel een man met passie voor geschiedenis, jaartallen en verhalen.

Uiteraard begonnen we bij de man waar het allemaal mee begon, dachten wij, Jan van der Heijden. Laten wij nu een nazaat onder onze gelederen hebben genaamd Rene van der Heijden. En dit is echt geen geintje. Hij ging dan ook met hem op de foto. Dachten wij, schreef ik net, maar al 500 voor Christus schijnt er een brandspuit geweest te zijn maar geen enkel volk heeft dit over genomen.

Verder via een grote reeks aan (zeer) oude materialen zoals pompen, helmen, stokken, zakken, bordjes, auto’s, centrales, trekkarren, enz. Peter wist bij veel zaken verrassende verhalen te vertellen die zelfs wij als echte brandweermannen niet wisten. Het blijft ook fascinerend hoe de techniek vroeger al bedacht en in elkaar gezet is en in veel gevallen ook nog werkt. Maar dat is ook niet zo gek met al die elektronica in de huidige voertuigen. Dat kan alleen maar stuk gaan of storingen geven.

Al met al zijn wij zeer onder de indruk van het gehele plaatje van brandweermuseum Hellevoetsluis. Een bezoek is meer dan de moeite waard. Kijk wel even op de website voor de openingstijden en -dagen.

 • Van Rijs
 • Hameetman verzekeringen
 • Toncar
 • Notaris Pérez
 • RoyalPrint
 • Heijmans
 • Valk Hotel De Gouden Leeuw
 • Auto Schilthuizen
 • Freek van Os
 • Gebr. de Graaff Trappenmakers
 • Hema
 • Watersportvereniging Voorschoten
 • De Kock Raamfolie
 • Snackbar Centrum
 • Het Wapen van Voorschoten
 • Ziegler
 • Pretec Precisietechniek
 • Rotary Club Voorschoten-Leidschendam
 • G.J. Kriek
 • Klink Car Cleaning